Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Συζητήσεις για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ταμείο Μηχανικών
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Post Reply
User avatar
civilaras
Second Lieutenant
Second Lieutenant
Posts: 55
Joined: Sat Mar 09, 2013 8:03 am
Σχολή: Μεταπτυχιακός
Gender: Male

Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Post by civilaras »

Ν 1225/1981
Χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στους διπλωματούχους μηχανικούς ανώτατων σχολών


Άρθρο 1

1. Από τη χρονολογία που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος αυτός, η αρμοδιότητα για τη χορήγηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος στην Ελλάδα στους διπλωματούχους μηχανικούς ισότιμων σχολών του εξωτερικού ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίων Έργων, που πρέπει να εκδοθούν μέσα σε 2 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μετά από σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη χορήγηση της παραπάνω άδειας, τα όσα αφορούν στο είδος, στην αρμοδιότητα, στη σύνθεση και στη συγκρότηση των Επιτροπών και Ομάδων που είναι απαραίτητες για το σκοπό αυτό, στον τύπο της χορηγούμενης άδειας, τα ποσά των παραβόλων που καταβάλλουν στο ΤΕΕ οι υποψήφιοι, ως και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για την εκπλήρωση του ίδιου σκοπού.
3. Στις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων υπάγονται και οι περιπτώσεις των διπλωματούχων μηχανικών ανώτατων σχολών του εξωτερικού με ειδικότητες που δεν είναι αντίστοιχες με διπλωματούχων μηχανικών ανώτατων σχολών του εσωτερικού.

Άρθρο 2

1. Η Διαπανεπιστημιακή Επιτροπή, που προβλέπει το άρθρο 3 του ν. 983/1979 «περί τροποποιήσεως διατάξεων τινών του ν. 646/1977 «περί μετεγγραφής φοιτητών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ρυθμίσεως θεμάτων προσωπικού των Α.Ε.Ι. και άλλων τινών διατάξεων», εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, επί δίμηνο από τότε που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος αυτός.
2. Μετά την πάροδο του παραπάνω διμήνου καταργείται η Διαπανεπιστημιακή Επιτροπή και περιέχονται αυτόματα στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας όλες οι εκκρεμείς στη Διαπανεπιστημιακή Επιτροπή υποθέσεις, το αρχείο της ως και το χρηματικό υπόλοιπο που υπάρχει, μετά την εξόφληση των κάθε φύσης υποχρεώσεών της.

Άρθρο 3

Για την αντιμετώπιση των δαπανών που απαιτούνται για την πραγματοποίηση του σκοπού του νόμου αυτού, γράφονται ανάλογες πιστώσεις στον προϋπολογισμό εξόδων του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Άρθρο 4

Από 1.9.1983 ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας η αρμοδιότητα χορήγησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος στους διπλωματούχους μηχανικούς των ανώτατων σχολών του εσωτερικού.
Για τη χορήγηση της άδειας αυτής εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις του νόμου αυτού.

Άρθρο 5

Από τότε που αρχίζει να ισχύει ο νόμος αυτός καταργούνται ο α.ν. 1021/1938 και το άρθρο 3 του ν. 983/1979, ως και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα ίδια θέματα.
Παραγγέλομε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθεί ως νόμος του Κράτους.
User avatar
civilaras
Second Lieutenant
Second Lieutenant
Posts: 55
Joined: Sat Mar 09, 2013 8:03 am
Σχολή: Μεταπτυχιακός
Gender: Male

Re: Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Post by civilaras »

ΚΥΑ Αριθ. ΕΔ5/4/339 (05/10/1984)
Διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος σε διπλωματούχους Μηχανικούς ανωτάτων σχολών του εσωτερικού και ισότιμων ανωτάτων σχολών του εξωτερικού

1. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος στους διπλωματούχους μηχανικούς των ανωτάτων σχολών του εσωτερικού, καθώς και στους διπλωματούχους μηχανικούς ισοτίμων σχολών του εξωτερικού, χορηγείται από το Τ.Ε.Ε. ύστερα από προφορικές εξετάσεις.
2. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στο Τ.Ε.Ε. τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συμμετοχής.
β) Πρωτότυπο ή αντίγραφο διπλώματος, μεταφρασμένο και επικυρωμένο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (για τους διπλωματούχους του εξωτερικού).
γ) Πρωτότυπο ή αντίγραφο πιστοποιητικό μαθημάτων μεταφρασμένο και επικυρωμένο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (για τους διπλωματούχους του εξωτερικού).
δ) Βεβαίωση ισοτιμίας προσκομιζόμενου διπλώματος από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (για τους διπλωματούχους του εξωτερικού).
ε) Δύο πρόσφατες φωτογραφίες.
στ) Πιστοποιητικό Ιθαγένειας.
ζ) Διπλότυπο καταβολής εξετάστρων του Τ.Ε.Ε., ποσού 10.000 δραχμών.
3. Στην αίτηση συμμετοχής απαραίτητα θα αναφέρεται το αντικείμενο των εξετάσεων κατά την παράγραφο 4, στο οποίο επιθυμεί να εξεταστεί ο υποψήφιος.
Όσοι διπλωματούχοι Μηχανικοί των Ανωτάτων Σχολών του εσωτερικού επιθυμούν να εξετασθούν στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Καβάλα, στο Βόλο, στα Χανιά ή στην Κομοτηνή μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και τα δικαιολογητικά απευθείας στα αντίστοιχα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε. τα οποία διεξάγουν τις εξετάσεις.
4. Αντικείμενο εξέτασης.
Α. Οι υποψήφιοι που προσέρχονται στις εξετάσεις για πρώτη φορά, επιλέγουν το αντικείμενο της εξέτασής τους το οποίο μπορεί να είναι:
α) εξέταση με βάση τη διπλωματική εργασία
Η εξέταση με βάση τη διπλωματική εργασίας, θα αφορά το γνωστικό περιεχόμενο της διπλωματικής σε συνδυασμό με την ειδικότητα του εξεταζόμενου. Η εξεταστική επιτροπή δύναται να κρίνει εάν το γνωστικό αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας επαρκεί ή θα πρέπει να επεκταθεί σε γενικότερες ερωτήσεις για την πιστοποίηση των ικανοτήτων του υποψηφίου.
Οι ερωτήσεις πάντως, στο βαθμό που αυτό είναι κάθε φορά εφικτό, θα προσανατολίζεται στις λύσεις προβλημάτων του Ελληνικού χώρου.
β) Οι τρεις από τις πέντε ενότητες για κάθε ειδικότητα, όπως αναγράφονται στον πίνακα της παρ. 7.
Β. Οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσεις συμμετοχή και δεν προσήλθαν ή απέτυχαν σε προηγούμενες εξετάσεις, επανεξετάζονται στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, στο σύνολο, ή κατά περίπτωση μόνο στις ενότητες που έχουν αποτύχει.
Για τους ναυπηγούς οι ενότητες είναι τρεις και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής.
5. Οι εξετάσεις προκηρύσσονται από το Τ.Ε.Ε., κατά την κρίση του, μέχρι τρεις (3) φορές το χρόνο, χωρίς να απαιτείται να συμπίπτει χρονικά η διεξαγωγή τους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Καβάλα, στο Βόλο, στα Χανιά και στην Κομοτηνή. Με την προκήρυξη τάσσεται εύλογη προθεσμία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από (20) είκοσι μέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης, για την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Μέσα σε είκοσι (20) μέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, ανακοινώνονται τα προγράμματα με τα οποία θα διενεργηθούν οι εξετάσεις, οι οποίες αρχίσουν τουλάχιστον σε δέκα (10) ημέρες από την ανακοίνωση των προγραμμάτων.
6. Η Οργάνωση, η επικύρωση των αποτελεσμάτων και γενικά η όλη εποπτεία των εξετάσεων, ανήκει στο Τ.Ε.Ε. το οποίο για το σκοπό αυτό συγκροτεί επιτροπές. Ο αριθμός των Επιτροπών, η συγκρότησή τους, η αμοιβή των Μελών και του Γραμματέα τους και ο τρόπος και ο χρόνος συγκρότησής τους ρυθμίζονται με απόφαση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. και των Δ.Ε. των αρμοδίων Περιφερειακών Τμημάτων αυτού, Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα), Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα), Μαγνησίας (Βόλος), Δυτικής Κρήτης (Χανιά) και Θράκης (Κομοτηνή) για τις εξετάσεις που διεξάγονται στην έδρα τους, ανάλογα με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων.
Κάθε επιτροπή συγκροτείται από τρία (3) μέλη και ένα γραμματέα, θα μετέχουν δε σ’ αυτές κατά την κρίση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε., μόνο Διπλωματούχοι μηχανικοί Καθηγητές ή Υφηγητές ή Επιμελητές ή Βοηθοί ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Επίσης είναι δυνατόν να μετέχουν Διπλωματούχοι Μηχανικοί, δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες με 10ετή τουλάχιστον πείρα.
7. Οι ενότητες κατά ειδικότητα είναι οι ακόλουθες:

Α΄ Πολιτικοί Μηχανικοί
1) Στατική, Οπλισμένο Σκυρόδεμα (απλό, σιδηροπαγές, προεντεταμένο), Μεταλλικές κατασκευές
2) Εφαρμοσμένη Υδραυλική-Υδρολογία-Υδραυλικά έργα (και υδροδυναμικά έργα)-Λιμενικά Έργα
3) Συγκοινωνιακά έργα. Κυκλοφοριακή Τεχνική, Οδοποιία, Σιδηροδρομική-Αεροδρόμια
4) Εδαφομηχανική-Θεμελιώσεις
5) Τεχνική Εκμετάλλευση έργων

Β΄ Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
1) Αρχιτεκτονική Σύνθεση
2) Μορφολογία-Ρυθμολογία
3) Πολεοδομία-Χωροταξία
4) Αρχιτεκτονική Τεχνολογία-Δομική Μηχανική-Οικοδομική-Τεχνικά Υλικά
5) Ιστορία Αρχιτεκτονικής-Αναστήλωση-Αποκατάσταση-Διατήρηση Μνημείων

Γ΄ Μηχανολόγοι Μηχανικοί
1) Θερμοδυναμική, μετάδοση θερμότητας-θερμικές μηχανές
2) Στοιχεία Μηχανών-Εργαλειομηχανές, Μηχανουργική Τεχνολογία
3) Μηχανική ρευστών-Υδροδυναμικές μηχανές
4) Εφαρμοσμένη Ηλεκτροτεχνία
5) Οργάνωση παραγωγής-Επιχειρησιακή έρευνα-Διοίκηση επιχειρήσεων-Οικονομική Επιχειρήσεων-Εργονομία

Δ΄ Ναυπηγοί ή Ναυπηγοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί
(NAVAL ARCHITECTURE OR NAVAL ARCHITECTURE AND MARINE ENGINEERING)
1) Υδροστατική και Υδροδυναμική πλοίου
(SHIP HYDROSTATICS AND SHIP HYDRODYNAMICS)
2) Σχεδιασμός και στατικό υπολογισμός πλοίου
(SHIPDESIGN AND STATICS)
3) Ναυτική Μηχανολογία
(MARINE ENGINEERING)

Ε΄ Ναυτικοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί
(MARINE ENGINEERING)
1) Αντίσταση και πρόωση πλοίου
(SHIP RESISTANCE AND PROPULSION)
2) Ναυτική Μηχανολογία
(MARINE ENGINEERING)
3) Ηλεκτροτεχνία
(MARINE ELECTRICAL ENGINEERING)

ΣΤ΄ Αεροναυπηγοί Μηχανικοί
1) Αεροδυναμική
2) Μηχανική πτήσεως
3) Κινητήρες αεροσκάφους
4) Υπολογισμός αντοχής-Κατασκευή αεροσκάφους
5) Εκμετάλλευση-Συστήματα ελέγχου

Ζ΄ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
1) Ηλεκτροτεχνία
2) Τηλεπικοινωνία-Ηλεκτρονική
3) Παραγωγή-Μεταφορά-Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας
4) Ηλεκτρικές Μηχανές
5) Αυτόματος έλεγχος-Υπολογιστές

Η΄ Αγρονόμοι-Τοπογράφοι Μηχανικοί
1) Γεωδαισία-Αστρονομικοί προσδιορισμοί
2) Τοπογραφία-Φωτογραμμετρία
3) Κτηματολόγιο
4) Οδοποιία
5) Γεωργική Υδραυλική και Υδραυλικά Έργα

Θ΄ Χημικοί Μηχανικοί
1) Θερμοδυναμική-Φυσικοχημεία
2) Φαινόμενα μεταφοράς (Μηχανική ρευστών-Μετάδοση Θερμότητας-Μεταφορά Μάζας)-Φυσικοί διαχωρισμοί
3) Ανόργανη και Οργανική Χημεία-Ανόργανη και Οργανική Χημική Τεχνολογία-Τεχνολογία Πολυμερών-Τεχνολογία καυσίμων και λιπαντικών
4) Σχεδιασμός χημικών αντιδραστήρων-Αυτόματη ρύθμιση-έλεγχος διεργασιών
5) Ισοζύγια μάζας και ενέργειας-Τεχνοοικονομική μελέτη και σχεδιασμός χημικών βιομηχανιών

Ι΄ Μηχανικοί Μεταλλείων
1) Εκμετάλλευση μεταλλείων
2) Μεταλλευτική (Εξόρυξη-Μέθοδοι εκμετάλλευσης-Μηχανική πετρωμάτων)
3) Εφαρμοσμένη Γεωλογία-Κοιτασματολογία
4) Μεταλλευτική έρευνα
5) Εμπλουτισμός μεταλλευμάτων

ΙΑ΄ Μεταλλουργοί Μηχανικοί
1) Γενική Μεταλλουργία-Μεταλλουργία Σιδήρου
2) Μεταλλουργία μη σιδηρούχων
3) Μεταλλογνωσία
4) Θερμοδυναμική
5) Εμπλουτισμός Μεταλλευμάτων

ΙΒ΄ Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί
1) Επικοινωνίες
2) Αυτόματος έλεγχος
3) Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
4) Ηλεκτρονική
5) Ηλεκτροτεχνία

8. Μετά την εξέταση, η εξεταστική τριμελής επιτροπή αποφασίζει κατά πλειοψηφία για τη επιτυχία του υποψηφίου ή την επαναφορά του στην επόμενη εξεταστική περίοδο.
9. Οι αποφάσεις των επιτροπών, υποβάλλονται εντός 10 ημερών στον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. ή του οικείου Περιφερειακού Τμήματος αυτού, ο οποίος και χορηγεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος στο όνομα του επιτυχόντος.
10. Για την επαναφορά του υποψηφίου στη νέα εξεταστική περίοδο, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης του ενδιαφερομένου.
11. Η παραπομπή του υποψηφίου στις τριμελείς επιτροπές γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Τ.Ε.Ε. ή του Προέδρου του αρμόδιου Περιφερειακού Τμήματος, η οποία καθορίζει την επιτροπή στην οποία παραπέμπεται κάθε υποψήφιος.
12. Ο τύπος της άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από το Τ.Ε.Ε. και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ή κατά περίπτωση τον Πρόεδρο του αρμόδιου περιφερειακού Τμήματος, είναι ο ακόλουθος:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΜΗΜΑ …………………………….

Στ…………………………………………………………… του ………………………………………………………. Διπλωματούχο τ………………………………………………… υπηκοότητας ελληνικής που γεννήθηκε …………………………………. το έτος ………. και περάτωσε με επιτυχία τη διαδικασία άδειας άσκησης επαγγέλματος κατά την ……………………………………… του έτους ………. στον κλάδο ……………………………………………….

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ

Την από το Ν. 1225/1981 προβλεπόμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος ………………………………………..

Πόλη ……………….. Ημερομηνία ……………………………….

Ο Πρόεδρος

ή στην περίπτωση που η άδεια χορηγείται από Περιφερειακό Τμήμα

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

13. Οι εξετάσεις των διπλωματούχων του εξωτερικού, γίνονται μόνο στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του Τ.Ε.Ε.. Οι εξετάσεις των διπλωματούχων των Ελληνικών Πολυτεχνικών Σχολών, γίνονται στα γραφεία του Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Καβάλα, στο Βόλο, στα Χανιά και στην Κομοτηνή κατά την επιλογή των υποψηφίων οι οποίοι πρέπει ρητά να αναγράφουν στην αίτησή τους πού επιθυμούν να εξετασθούν.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Post Reply

Return to “ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ”