Join the ΕΜΠire
join the empire
Join the ΕΜΠire!
Κάνε κλικ στην εικόνα για Οδηγίες Εγγραφής.
Google Ads

Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

Forum Rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.

Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: nagas » Thu Dec 19, 2013 7:29 pm

Μιας και όλοι οι πρωτοετείς αντιμετωπίζουν λίγο πολύ αυτό το πρόβλημα, ορίστε μερικές συμβουλές ως προς τα συγγραμματα που θα διαλέξετε (και ό,τι έχει να κάνει με βιβλία). Προτού διαβάσετε το topic θα σας πρότεινα να διαβάσετε τον οδηγό του Enositi,που θα σας κατατοπίσει με τον καλύτερο τρόπο.

Καταρχήν, εδώ και μερικά χρόνια η διανομή των συγγραμαμάτων γίνεται μέσω του συστήματος "Εύδοξος" μια πολύ εύχρηστη και user friendly πλατφόρμα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Εύδοξο έχω να πω μόνο ότι χρειάζεται η ταυτότητα ή το πάσο, για την παραλαβή των συγγραμμάτων, οπότε πρέπει να τα παραλάβετε αυτοπροσώπως. :| τα υπόλοιπα θα τα καταλάβετε μόνοι σας, χωρίς πρόβλημα.

Στο προκείμενο λοιπόν:

1ο εξάμηνο

1) Μαθηματική Ανάλυση Ι
Πολυ καλό βιβλίο αυτό του Ρασσιά, αν και οι 1000 σελίδες το κάνουν λίγο βαρύ. Όπως θα καταλάβετε η ύλη του μαθήματος ζήτημα να είναι 100 σελίδες (διάσπαρτες μέσα στο βιβλίο). Από τη βιβλιοθήκη είχα βρει και το βιβλίο του Spivak, το οποίο ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Συμβουλή: όπως θα διαπιστώσετε το μάθημα έχει μια αυξημένη δυσκολία κυρίως λόγω των άστατων παραδόσεων και του "διαισθητικά" που έχετε βαρεθεί να ακούτε. Καλύτερα δείτε σε τίτλους τι θέματα έπιασε ο Αρβανιτάκης και διαβάστε τα από κάπου αλλού.

2)Γραμμική Άλγεβρα και Αναλυτική Γεωμετρία
Είχα διαλέξει το βιβλίο του Καδιανάκη-Καρανάσιου, και δεν ήταν κακό. Η Άλγεβρα είναι μάθημα που διαβάζεται κυρίως από σημειώσεις οπότε λίγο το χρησιμοποίησα. Για το βιβλίο του Φελλούρη, έχω ακούσει καλά σχόλια. Το βιβλίο του Strang, είναι πάρα πολύ καλό. Το ότι δεν έχει Αναλυτική Γεωμετρία, μην σας ανησυχεί, αφού ο Ψαρράκος θα ασχοληθεί πολύ επιφανειακά και το θέμα Γεωμετρίας θα είναι κάτι από αυτά που έχει κάνει στο μάθημα.Γκαρούτσος για το μάθημα κατά κοινή ομολογία βοηθάει!

3)Φυσική Ι
Ο ίδιος ο Κόκκορης είναι πολύ σαφής στο θέμα αυτό: το βιβλίο θα το χρειαστείτε ελάχιστα στο να περάσετε το μάθημα, αλλά είναι πολύ καλό να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας. Πράγματι, η Φυσική Ι περνιέται μόνο από σημειώσεις και homeworks. Οι περισσότεροι επιλέγουν το βιβλίο του Kittel.

4)Στατική Στερεού Σώματος
Το βιβλίο των Beer Johnston ήταν αρκετά κατανοητό, και έχει πολλές ασκήσεις (που ως επί το πλείστον ξεπερνούν πολύ το επίπεδο δυσκολίας της εξέτασης του Γιούνη). Για το βιβλίο του Hibbeler έχω ακούσει καλά σχόλια, αλλά προσωπικά δεν έχω δει ούτε το εξώφυλλο. Βέβαια, η Στατική είναι μάθημα που περνιέται με τους Γκαρούτσους "Εισαγωγή στη Στατική" και "Τεχνική Μηχανική Ι".

5)Εισαγωγή στη Μηχανουργική Τεχνολογία και
6)Εισαγωγή στη Ναυπηγική και θαλάσσια τεχνολογία

Σε αυτά τα μαθήματα παίρνετε μόνο τα κίτρινα βιβλία από το Θωμαίδιο τα οποία δε δηλώνονται στον εύδοξο, τα παίρνετε αυτόματα.

7)Μηχανολογικό Σχέδιο
Από τα 2 βιβλία που είναι στις επιλογές δεν έχει και πολλή σημασία ποιο θα πάρετε γιατί δε θα ασχοληθείτε και πολύ μαζί του. Αντίθετα το κίτρινο βιβλίο, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο σε συνδυασμό με τις διαφάνειες του Παπαδόπουλου. Συμβουλή:όταν στο τέλος του εξαμήνου κάνετε τους κοχλίες, σημειώστε τις σελίδες στο βιβλίο με τους απαραίτητους πίνακες γιατί στην εξέταση ο χρόνος πιέζει υπερβολικά για να τις ψάχνετε τότε.

8)Προγραμματισμός με MATLAB
Δεν υπάρχει προτεινόμενο σύγγραμμα. Οι σημειώσεις στη σελίδα του μαθήματος (όταν δεν είναι κρασαρισμένη :p ) είναι επαρκέστατες. Και επειδή η σελίδα πέφτει συνέχεια αποθηκεύστε τα pdf ή βρείτε τα στο αντίστοιχο topic

9) Μάθημα επιλογής
Προσωπικά διάλεξα μάθημα λόγω του βιβλίου. Η φιλοσοφία είναι ένα pocket size βιβλιαράκι παραλίας, ενώ η ιστορία είναι ένα τούβλο 400 σελίδων. Για Κοινωνιολογία και Πολιτική Οικονομία ας μιλήσει κάποιος παλιός γιατί δεν έχω ιδέα.

2ο εξάμηνο

1) Μαθηματική Ανάλυση ΙΙ
Εδώ ο Ρασσιάς ήταν παραπάνω από χρήσιμος, γιατί αφενός (υπερ)κάλυπτε την ύλη του Αρβανιτάκη και αφετέρου γιατί σε σχέση με την Ανάλυση Ι, το βιβλίο αυτό έχει και λύσεις. Ιδανικό για όσους θέλουν να διαβάσουν μόνοι τους το μάθημα μέσα στο εξάμηνο. Βέβαια, στο κομμάτι των ολοκληρωμάτων είναι λίγο δυσνόητο, γιαυτό ίσως να χρειαστείτε και κάποιο άλλο σύγγραμα από τη βιβλιοθήκη. Γκαρούτσοι είναι χρήσιμοι, ειδικά για το κομμάτι των ολοκληρωμάτων, αλλά σίγουρα μπορεί κάποιος να κατέβει με πολλές αξιώσεις και χωρίς αυτούς.

2) Τεχνολογική Οικονομική
Σε αυτό το μάθημα συμβαίνει το εξής παράδοξο. Παρόλο που ο καθηγητής έχει γράψει σύγγραμμα για το μάθημα, στις εξετάσεις βάζει ασκήσεις σχεδόν copy-paste από το βιβλίο του Παναγιωτακόπουλου, "Συστημική Μεθοδολογία και Τεχνική Οικονομική". Το βιβλίο του Αραβώση, για μένα είναι απλά ένα ακόμα βιβλίο στο ράφι (αν και ο ίδιος λέει ότι είναι ένα εξαιρετικό σύγγραμμα για την μετέπειτα πορεία του μηχανικού)

3) Φυσική ΙΙ
Ακριβώς, όπως και στη λογική της Φυσικής Ι, το βιβλίο που θα πάρετε είναι βιβλίο για τη βιβλιοθήκη. Οι σημειώσεις του Κόκκορη υπέραρκετές για την εξέταση. Οι περισσότεροι διαλέγουν το σύγγραμμα του Young. Απο βοηθήματα, αρκετά χρήσιμο είναι αυτό του Αρνού.

4) Μηχανική Παραμορφώσιμου Στερεού Ι
Μέχρι πέρυσι, ο Ευταξιόπουλος έβαζε προτεινόμενα τα βιβλία του Τσαμασφύρου και των Βαδαλούκα/Παπαδόπουλου. Μιας και είναι το πρώτο μάθημα που δίνετε με ανοιχτά βιβλία και σημειώσεις, κατά κοινή ομολογία τα βιβλία ήταν τελείως άχρηστα. (Ίσως ο Τσαμασφύρος να φανεί χρήσιμος στα αρχικά κεφάλαια στο Παραμορφώσιμο ΙΙ, αλλά και πάλι το δανείζεστε τότε από τη βιβλιοθήκη). Φέτος όμως, φίλε πρωτοετή, ο Ευταξιόπουλος έβαλε το Beer-Johnston στα διαθέσιμα. Πιθανότατα να σας έχει αφήσει με καλές εντυπώσεις, το αντίστοιχο βιβλίο στη Στατική. Οι μεγαλύτεροι συνήθως το δανειζόμασταν από τη βιβλιοθήκη, γιατί τα παραπάνω βιβλία από τον Εύδοξο δεν μας βοηθούσαν σε τίποτα, γιαυτό το συστήνω ανεπιφύλακτα. Εκτός από το Beer-Johnston, βίβλος για το μάθημα είναι το "Mechanics of Materials" από Gere/Goodno ή Gere/Timoshenko (κυκλοφορεί μόνο στα Αγγλικά), το οποίο ο Ευταξιόπουλος το ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό. Γκαρούτσοι για το μάθημα βοηθούν, αλλά δεν είναι απαραίτητοι.

5) FORTRAN και Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός
Εδώ, υπάρχουν ανηρτημένες οι διαφάνειες των παραδόσεων στη σελίδα του μαθήματος, κυρίως διαβάζετε από εκεί. Από προτεινόμενα είχα διαλέξει το βιβλίο του Καράκου και ήταν πολύ καλό δεδομένου ότι οι διαφάνειες μου δημιουργούσαν πολλές απορίες και η παρακολούθηση ακόμα περισσότερες :P . Αλλά πολλοί διάλεξαν και το βιβλίο του Καρατζά και τους φάνηκε εξίσου χρήσιμο.

6) Ναυπηγικό Σχέδιο και 7) Μηχανολογικό Σχέδιο με τη βοήθεια Υπολογιστή
Εδώ δεν υπάρχουν συγγράμματα, αλλά όπως θα καταλάβετε, οι παραδόσεις είναι αρκετές για όλα, ειδικά του Παπαδόπουλου που ανεβάζει και τις διαφάνειες στο mycourses.

Εννοείται ότι τα παραπάνω είναι προσωπική άποψη, γιαυτό και οι "παλιές καραβάνες" ας κάνουν σχόλιο να βοηθήσουμε τους νεότερους!
Και μιά γενικότερη συμβουλή: Τα βιβλία μαθηματικών (και όχι μόνο)που θα πάρετε και στα 2ο εξάμηνα, λένε πάρα πολλά πράγματα γιατί οι καθηγητές που το έγραψαν δεν φτιάξαν ένα βιβλίο ειδικά για Ναυπηγούς, αλλά ένα σύγγραμμα που καλύπτει τεράστιο φάσμα της επιστήμης τους. Γιαυτό λοιπόν έχετε οδηγό τις σημειώσεις, οι οποίες συχνά θα είναι υπεραρκετές για την εξέταση.
Draco dormiens nunquam titillandus
Never tickle a sleeping dragon
User avatar
nagas
Praetorian
Praetorian
 
Posts: 940
Joined: Tue Oct 02, 2012 1:29 pm
Location: Berlin, Germany
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: a_nikos » Thu Dec 19, 2013 7:57 pm

Πολιτικη οικονομια που νομιζω εξεταζομαστε μαζι οι συγκατοικοι, ειναι ενα βιβλιο του Μηλιου που απο τοτε που βγηκε βουλευτης εχει δωσει το μαθημα σε εναν τυπο με παραξενο μαλλι. Το βιβλιο ακομα και αν ενδιαφερεσαι για τα οικονομικα ειναι απειρως βαρετο και κιτρινιαρικο. Αλλα αν διαλεξετε το μαθημα περαστε μια φορα ο,τι ειναι στην υλη γιατι στην εξεταση θελει διαφορα κομματια και δν θα τα βρισκετε...
http://www.travbuddy.com/maps/6761343

a_nikos
Site Moderator
Site Moderator
 
Posts: 1784
Joined: Thu Oct 25, 2012 1:10 pm
Location: Athens
Σχολή: Απόφοιτος
Gender: Male

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: castiel » Thu Dec 19, 2013 8:53 pm

τα μηνύματα των Μηχανολόγων διεγράφησαν για αποφυγη παρεξηγήσεων ;)
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
 
Posts: 6474
Joined: Tue Oct 05, 2010 7:08 pm
Location: 501 Not Implemented
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: Azamat » Tue Jan 28, 2014 12:21 am

Υπάρχει κάποιο deadline που ορίζει το Θωμαΐδειο για την τύπωση ή διανομή σημειώσεων; Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα "Εισαγωγή στη Ναυπηγική και Θαλάσσια Τεχνολογία" δεν έχουμε πάρει ακόμη τις σημειώσεις του κ. Ζαραφωνίτη. Υπάρχει περίπτωση να ΜΗΝ τις πάρουμε;
Spoiler: show
Έχει αναρτημένες κάποιες σημειώσεις στο MyCourses, αλλά δε νομίζω ότι θεωρείται διανομή σημειώσεων :P
When I meet God, I am going to ask him two questions: Why relativity? and Why turbulence?
I really believe he will have an answer for the first.


-Werner Heisenberg
User avatar
Azamat
Naval Seeder
Naval Seeder
 
Posts: 13
Joined: Thu Jan 09, 2014 11:09 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: castiel » Tue Jan 28, 2014 12:29 am

οχι, δεν υπαρχει καποιο deadline διανομής σημειώσεων.
οι περισσοτεροι καθηγητες λενε οτι πιστευουν ότι θα παρουμε τα βιβλια εστω και αργά.
με μια γρηγορη ματια παντως, για το συγκεκριμένο μάθημα αυτά που ειναι στο mycourses είναι μέρος του βιβλίου
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
 
Posts: 6474
Joined: Tue Oct 05, 2010 7:08 pm
Location: 501 Not Implemented
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: konstantina » Sun Feb 02, 2014 4:52 pm

στο θωμαϊδειο τυπώνουν με τη σειρά που τους πάνε τις σημειώσεις από όλες τις σχολές και ο ζαρααφωνίτης ήταν από τους τελευταίους που έστειλαν...
είχε πει όμως ότι τα pdf που είναι στο mycourses ότι είναι πιο ανανεωμένα από τις σημειώσεις που θα πάρουμε τυπωμένες

konstantina
member
member
 
Posts: 2
Joined: Fri Jan 10, 2014 12:04 am
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Female

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: thomakos » Tue Feb 04, 2014 4:25 am

σε ευχαριστω πολυ nagas με βοηθησε αρκετα !

thomakos
member
member
 
Posts: 2
Joined: Sat Jan 11, 2014 10:45 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: jknaup » Mon Mar 03, 2014 7:31 pm

konstantina wrote:στο θωμαϊδειο τυπώνουν με τη σειρά που τους πάνε τις σημειώσεις από όλες τις σχολές και ο ζαρααφωνίτης ήταν από τους τελευταίους που έστειλαν...
είχε πει όμως ότι τα pdf που είναι στο mycourses ότι είναι πιο ανανεωμένα από τις σημειώσεις που θα πάρουμε τυπωμένες

επισης ο ζαραφωνιτης ειπε οτι το βοβλιο ειναι "αχρηστο" και οτι οι σημειωσεις του μας καλυπτουν για την εξεταστικη!

jknaup
Naval Seeder
Naval Seeder
 
Posts: 13
Joined: Sun Jan 19, 2014 8:23 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Female

Re: Συγγράμματα 1ου έτους (Συγκεντρωμένα)

PostAuthor: markpapatheo » Tue Mar 11, 2014 7:21 pm

Ο Ζαραφωνίτης δεν θα δώσει τίποτε ε?

markpapatheo
Naval Seeder
Naval Seeder
 
Posts: 6
Joined: Mon Mar 10, 2014 10:27 am
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

PostAuthor: castiel » Tue Mar 11, 2014 7:45 pm

Έχει βγει ανακοίνωση, μπορείς να το πάρεις

Nexused!
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
 
Posts: 6474
Joined: Tue Oct 05, 2010 7:08 pm
Location: 501 Not Implemented
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Next

Return to Γενικές Συζητήσεις & Νέα Σχολής Ναυπηγών

Who is online

Registered users: Google [Bot]