Page 1 of 1

μαθηματα του 1ου ετους

Posted: Fri Mar 16, 2018 8:53 pm
by mpesakos
καλησπερα πρωτοετης εδω
Λυστε μου μια απορια,τα μαθηματα ορυκτολογια και πετρολογια αποτελουν βαση για καποιο επομενο μαθημα ωστε να ΄΄κρατησουμε πραματα΄΄?

Re: μαθηματα του 1ου ετους

Posted: Wed Apr 11, 2018 1:51 pm
by Maliakouras
Βλέπω πως δεν σου απάντησε κανένας οπότε θα ανάλαβω, όσο μπορώ, να σου απαντήσω εγώ. Γενικά κάθε μάθημα της σχολής έχει να σου προσφέρει κάτι το οποίο στην πορεία θα το βρεις μπροστά σου. Πράγματα τα οποία ούτε καν μπορείς να φανταστείς. Δε λέω ότι όλα είναι σημαντικά και πως πρέπει όλα να τα μαθαίνεις απ' έξω, αλλά μετά από τόσα χρόνια στη σχολή κατάλαβα πως ότι μαθαίνεις το μαθαίνεις για κάποιο λόγο εν τέλει. Βάσει αυτών λοιπόν ναι τα μαθήματα ορυκτολογίας και πετρολογίας, ως ένα βαθμό, αποτελούν βάσει για αρκετά μαθήματα στα μετέπειτα έτη, όποια κατεύθυνση και αν ακολουθήσεις γιατί τα ορυκτά και τα πετρώματα είναι παντού.

Re: μαθηματα του 1ου ετους

Posted: Sun May 13, 2018 3:24 pm
by Maniak
Καλησπέρα. Προκειμένου να απαντήσω στην απορία σου θα σου αναφέρω τα εξής. Αρχικά η Ορυκτολογία και η Πετρολογία είναι και τα δύο μαθήματα που όταν τα παρακολουθείς για πρώτη φορά μπορεί η σύνδεσή τους με τα μελλοντικά μαθήματα ή την εκάστοτε κατεύθυνση να μην είναι σαφής. Εγώ λοιπόν θα σου απαντήσω ως προς το πώς εφαρμόζονται στην κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, ωστόσο θα πρέπει να κρατήσεις πως και τα δύο μαθήματα χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κατεύθυνση Γεωτεχνολογίας.

Αν θυμάσαι στην ορυκτολογία ένα κομμάτι είναι αφιερωμένο στην κρυσταλλογραφία. Αν και δουλεύετε με πολλά κρυσταλλικά συστήματα, τα βασικότερα που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι το Τετραγωνικό, Κυβικό και Εξαγωνικό σύστημα και συγκεκριμένα το Χωροκεντρωμένο Κυβικό (BCC) - Τετραγωνικό (BCT), Εδροκεντρωμένο Κυβικό (FCC) και Εξαγωνικό Υψηλής Πυκνότητας (HCP). Σε αυτά τα κρυσταλλικά συστήματα κρυσταλλώνονται ΟΛΑ τα μέταλλα και οι παραλλαγές τους (που θα μάθεις αργότερα ποιες και τι είναι). Το να γνωρίζεις το σύστημα κρυστάλλωσης σου επιτρέπει να κάνεις υπολογισμούς αρχικά για τις θεωρητικές αντοχές που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τα υλικά σου, καθώς και για να κάνεις αναγνώριση αυτών με ορισμένες τεχνικές όπως XRD (X-Ray Diffraction) ή EBSD (Electron Backscattering Diffraction) που θα τις διδαχτείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Όπως καταλαβαίνεις αυτή είναι μια ΠΟΛΥ απλοϊκή θεώρηση και το βάθος αυτών των τεχνικών είναι απύθμενο και είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με αυτά εκτός αν σε ενδιαφέρει αποκλειστικά η Επιστήμη των Υλικών. Αν θες περισσότερες λεπτομέρειες - καθοδήγηση στείλε μου ένα προσωπικό μήνυμα για να τα συζητήσουμε εκτενέστερα τα ζητήματα.

Αναφορικά με την Πετρολογία, ως μάθημα είναι πολύ σημαντικό για τη Μεταλλευτική και τη Γεωτεχνολογία κυρίως για τη χωρική αναγνώριση των εξαγόμενων υλικών που ωστόσο δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναπτύξω. Ωστόσο, μέσω της πετρολογίας εκπαιδεύεστε στο χειρισμό εξοπλισμού οπτικής μικροσκοπίας ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αργότερα στην Επιστήμη των Υλικών για την ταυτοποίηση - αναγνώριση μεταλλικών υλικών.

Γενικότερα, ως προς τα μαθήματα της Επιστήμης Υλικών, η πρώτη σας επαφή θα γίνει στο 5ο Εξάμηνο στο μάθημα Μεταλλογνωσία Ι που το διδάσκει ο κ. Γ. Φούρλαρης. Ο άνθρωπος είναι ιδιαίτερα συνεννοήσημος και είμαι σίγουρος πως μπορεί να σε καθοδηγήσει εκτενώς αναφορικά με τον κλάδο της Επιστήμης Υλικών - Φυσικής Μεταλλουργίας εφόσον το επιθυμείς. Αν χρειάζεσαι επιπλέον πληροφορίες μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Re: μαθηματα του 1ου ετους

Posted: Wed Aug 29, 2018 3:57 pm
by NickZol98
Ευχαριστουμε!

Re: μαθηματα του 1ου ετους

Posted: Sat Sep 29, 2018 3:04 pm
by nickgeolm
Νομίζω ότι πέραν των μαθημάτων των υλικών θα βοηθήσουν και σε άλλα μαθήματα Γεωλογικού Αντικειμένου και όχι μόνο

Re: μαθηματα του 1ου ετους

Posted: Wed Nov 28, 2018 12:22 pm
by plm2000
στα μαθηματικα δινονται θεματα πριν την εξεταστικη????