Βιβλιογραφική Ανασκόπηση - Υποστηρικτικά Βιβλία Σχολής

Συζητήσεις πάνω στα μαθήματα και γενικές συζητήσεις που αφορούν τη σχολή.
Post Reply
Maniak
Metallurgy Seeder
Metallurgy Seeder
Posts: 27
Joined: Sun Feb 02, 2014 2:33 pm
Σχολή: Μεταλλειολόγος
Gender: Female

Βιβλιογραφική Ανασκόπηση - Υποστηρικτικά Βιβλία Σχολής

Post by Maniak »

Καλησπέρα παιδιά. Σκέφτηκα πως καθώς η εύρεση πηγών ορισμένες φορές είναι δύσκολη για όλους μας, ιδιαίτερα χωρίς κάποια καθοδήγηση, να σας παραθέσω εδώ ορισμένες μεθόδους εύρεσης του σχετικού υλικού. Καθώς τελειώνοντας το 5ο έτος δεν είχα ποτέ κάποιον από πάνω μου να με καθοδηγήσει, σας γράφω εδώ τις μεθόδους βιβλιογραφικής ανασκόπησης που χρησιμοποίησα από απλές εργαστηριακές ασκήσεις μέχρι και τη διπλωματική μου. Καλή ανάγνωση.

1) Wikipedia: Πρώτο στάδιο είναι η κατανόηση της ερώτησης της εργαστηριακής άσκησης. Συνεπώς ξεκινάμε από τα βασικά που είναι απλά να αναζητήσουμε το φαινόμενο στη Wikipedia και να καταλάβουμε ορισμένα βασικά πράγματα.

2) Ελληνική Βιβλιογραφία - Εγχειρίδια ΕΜΠ: Είναι το επόμενο μέρος όπου θα κοιτάξουμε προκειμένου να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το φαινόμενο. Συνήθως το εγχειρίδιο του ΕΜΠ σας καλύπτει ή έστω αγγίζει ορισμένα πολύ βασικά βιβλιογραφικά ερωτήματα, ωστόσο για πιο εξειδικευμένα φαινόμενα πχ εργασίες ορισμένων μαθημάτων κορμού ή κατεύθυνσης ή διπλωματική χρησιμοποιούμε και λοιπή Ελληνική βιβλιογραφία που συνήθως προτείνεται είτε στο Site του μαθήματος είτε μπορεί να σας προτείνει ο καθηγητής αν το ζητήσετε. Ωστόσο, καθώς τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας είναι περιορισμένα για τους μεταλλειολόγους ίσως να χρειαστεί να αγοράσετε κάποιο βιβλίο ή (αν είστε τυχεροί) να χρησιμοποιήσετε αυτά του ευδόξου (αν υπάρχουν).

3) Ξένα Βιβλία: Αυτό το βήμα είναι και το τερματικό για ΟΛΕΣ τις εργασίες τις Σχολής πέραν της διπλωματικής. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να κοιτάξετε σε δημοσιεύσεις καθώς συνήθως οι εργαστηριακές ασκήσεις δε ζητούν την ανάπτυξη ιδιαίτερα σύγχρονων φαινομένων. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την αντίστοιχη ξένη βιβλιογραφία από το site του μαθήματος ή ρωτώντας τον υπεύθυνο καθηγητή ή τους διδακτορικούς του φοιτητές. Το καλό με τη ξένη βιβλιογραφία είναι πως τη βρίσκετε πολύ εύκολα σε PDF με μια απλή αναζήτηση στο Google, ωστόσο πρέπει να έχετε φροντίσει να έχετε ήδη κατανοήσει το φαινόμενο από την ελληνική βιβλιογραφική ανασκόπηση, αλλιώς δε θα καταλαβαίνετε τι διαβάζετε και δε θα έχει νόημα η όλη η διαδικασία.

4) Science Direct και Springer: Είναι τα "go-to" sites για να βρει κανείς δημοσιεύσεις σχετικά με μοντέρνα ή και σπανιότερα παλαιότερα ερευνητικά ζητήματα. Και στα δύο site μπορείτε να μπείτε με τα στοιχεία σας που χρησιμοποιείτε και στο MyCourses κάνοντας login, ή πολύ απλά να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό DOI (πχ: https://doi.org/10.1016/j.wasman.2018.04.026 ) τον οποίον το βάζετε στο site sci-hub.tw/(εδώ κάνετε paste to DOI) π.χ: sci-hub.tw/https://doi.org/10.1016/j.wasman.2018.04.026 , και σας ξεκλειδώνει τη δημοσίευση. Να τονίσω πως αν ήμουν στη θέση σας ΔΕ θα χρησιμοποιούσα αυτή τη μέθοδο για την επίλυση εργαστηριακών ασκήσεων καθώς είναι πολύ χρονοβόρο να βρείτε κάτι εύστοχο για πολύ γενικά φαινόμενα όπως αυτά που πραγματεύονται οι εργαστηριακές ασκήσεις. ΩΣΤΟΣΟ, είναι αρκετά χρήσιμο εργαλείο για τη βιβλιογραφική σας ανασκόπηση στη Διπλωματική Εργασία καθώς απαντά σε στοχευμένα ερευνητικά ερωτήματα.

Σε αυτό το σημείο θεωρώ πως είναι καλό εμείς οι παλαιότεροι να προτείνουμε ορισμένα βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν τους νεότερους φοιτητές να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα της σχολής.

Τα βιβλία που σας προτείνω εγώ και σας βγάζουν για τα μαθήματα μεταλλογνωσίας Ι και ΙI και για πάνω κάτω όλα τα μαθήματα Κατεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών είναι: 1) William D. Callister - Material Science and Engineering (υπάρχει στον Εύδοξο για το Μάθημα Δεξαμενής 8ου εξαμήνου "Τεχνολογία Στερεάς Κατάστασης" και συνεπώς το βρίσκετε στη βιβλιοθήκη ή εδώ: https://goo.gl/BwxLZp), 2) Mechanical Metallurgy - George Dieter (το έχουμε στη βιβλιοθήκη ή εδώ: https://goo.gl/pBpWm9), 3) Physical Metallurgy Principles - R. Abbaschian (το έχουμε στη βιβλιοθήκη ή εδώ: https://goo.gl/9z7qt6), και 4) Steels: Microstructure and Properties - H. Bhadeshia, R. Honeycombe (το έχουμε στη βιβλιοθήκη ή εδώ: https://goo.gl/uSuffM).
stavros16086
Private
Private
Posts: 1
Joined: Thu Apr 19, 2018 5:23 pm
Σχολή: Μεταλλειολόγος
Gender: Male

Re: Βιβλιογραφική Ανασκόπηση - Υποστηρικτικά Βιβλία Σχολής

Post by stavros16086 »

Ωραίο βιβλίο για μεταλλογνωσία 1 & 2 είναι το "Επιστήμη και Τεχνολογία των Μεταλλικών Υλικών" του Χρυσουλάκη :) (Το έχουμε στη βιβλιοθήκη)
Post Reply

Return to “Γενικές Συζητήσεις & Νέα Σχολής Μεταλλειολόγων”