Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Ανακοινώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί που αφορούν το Πολυτεχνείο γενικότερα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Post Reply
navagos
Naval Seeder
Naval Seeder
Posts: 10
Joined: Sat Jun 19, 2010 12:59 pm

Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Post by navagos »

Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Υπάρχουνε αρκετές όψεις για να δει κάποιος μια κατάσταση ,η οποία όμως βασίζεται σε γεγονότα και μόλις παραθέσω τα γεγονότα θα μιλήσω για μία καταστάση από τη δική μου σκοπιά.

http://www.lifo.gr/now/society/92133
http://www.protothema.gr/greece/article ... 145-moria/ (ο αισχρός θέμος, και όμως, από τα λίγα site που το εβγαλε οπώς και η espresso εφημεριδα)
https://patratora.gr/archives/165443


Γεγονότα
1)φοιτητής 4ου έτους αυτοκτόνησε(κρεμάστηκε) μες στο ΕΜΠ
2)οι πρυτανικές αρχές το φορτώσανε σε ψυχολογικά προβλήματα του φοιτητή μέσω του αντιπρύτανη κ.Παπαντώνη σε χρόνο dt
3)ελάχιστη προβολή έλαβε το θέμα από τα ΜΜΕ
4)δεν ξέρω για το τί συζητήται στο κατεξοχήν μέσον αποχάυνωσης Facebook μα οι περισσότεροι φίλοι από τη σχολή δεν γνώριζαν τίποτα (προσωπικά δεν διαθέτω)
5)οι υπόλοιποι φοιτητές (δηλαδή εμείς) καμία αντίδραση απ όσο γνωρίζω


Δεν ήξερα το συγκεκριμένο φοιτητή κ οι μόνες πληροφορίες που έχω είναι απο τους παραπάνω συνδέσμους.

Ομως προσπαθώ να θεωρώ τους συμφοιτητές μου ώς μια ομάδα, ένα κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανηκουμε όλοι ή πιστεύω θα έπρεπε ώς οικογένεια και πως όλοι μαζί ενωμένοι με κ με μυαλό μπορούμς να βελτιώσουμε και να βελτιωθούμε.

Θεωρώ τον εαυτό μου συνένοχο γιατι δεν μπορεσα να πείσω ως ατομική μοναδα ή ως κοινωνικό σύνολο φοιτητών ΕΜΠ (που ανήκουμε όλοι) ότι υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα όπως καταλαβαίνουμε δεν μπορεί να προέρχεται από την υπόλοιπη κοινωνία γιατί όλοι βλέπουμε το τι συμβαίνει στη χώρα μας με τα δεινά της αλλά κ εν γένει στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ελπίδα θα έπρεπε να προέρχεται από εμας τους νέους και τις νεότερες γενιές. Αλλά και εμείς απογοητέυουμε διαρκώς μιας φαινόμαστε μικρότεροι των δυνατοτήτων μας ,κοντόφθαλμοι και δυστυχώς άξιοι συνεχιστές του σάπιου συστήματος που μας έχει φέρει σε τόσα αδιέξοδα.

Οι πρυτανικές αρχές μου προκαλούν μεγάλη καχυποψία που τόσο γρήγορα ένιψαν τας χείρας τους όπως και τα ΜΜΕ που δεν έδειξαν καθόλου το συγκεκριμένο θέμα. Μα δεν περίμενα κάτι πιο αξιόλογο από αυτους. (Πάντως θέλω να υπογραμμίσω πως το ΕΜΠ είναι από τις πιο χαλαρές πολυτεχνικές σχολές σε σχέση πίεςης ώστε να περάσουμε μαθήματα κ επίσης επι της πράξης δεν ισχύει κανένα ν+ )

Πιο πολύ απ'όλους , όμως, απογοητέυτηκα και απογοητεύομαι από την φοιτητική κοινότητα μας που ακόμα πετάμε το χρόνο μας στα σκουπίδια στις γενικες συνελέυσεις προσπαθώντας να λύσουμε ένα σωρό άλλα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα (πχ προσφυγικό, ασφαλιστικό, ΕΝΦΙΑ, ΔΝΤ, χαράτσι ΔΕΗ κτλ ) όταν ειλικρινά δεν μπορούμε να λύσουμε ένα θέμα ή να βοηθήσουμε κάποιον που βρίσκεται στα 5 μέτρα από εκει που περνάμε κάθε μερα ή που κάθεται στο διπλανό έδρανο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω πως πιστευω 100% στο ρόλο των ΓΣ και ότι αποτελούν τη μοναδική δύναμή μας , παρακολουθώ το 90% αυτών αλλά μου φαίνονται πια τοσο υποκριτικές κ θλίβομαι ακόμα περισσότερο όταν τα λόγια τους προέρχοναι από τις και καλά αριστερές παρατάξεις αλλά βέβαια βιώνουμε τι σημαίνει και αριστερή διακυβέρνηση. Θεωρώ πως πρέπει να συζητήσουμε κ τα προβλήματα που προανέφερα όμως μόνο όταν αποδείξουμε στους εαυτούς μας πως είμαστε ικανοί να συνεισφέρουμε στη λύση τους αφού διορθώσουμε κάποιο από τα προβλήματα της φοιτητικης ζωής μας και του άμεσου φοιτητικού περίγυρού μας ( κ αναφέρομαι σε ζητήματα βελτίσωςης παρεχόμενων σπουδών, στέγασης κ σίτισης για όλους, βελτίωσης της κοινωνικής μας συμπεριφοράς τουλάχιστον μεσ στους χώρους του ιδρύματος, έστω τη βιβλιοθήκη ανοιχτή πιο πολλές ώρες κ.α.)

Δεν πιστευω στον όρο αριστερα πια Πιστευώ όμως πως έχουμε τη δύναμη να βελτιώσουμε τη φοιτική μας ζωη και κατ επέκταση τις υπόλοιπες πτυχές της μόνο εαν μαζευτουμε, αυτο οργανωθουμε και αυτοδιαχειριστούμε τις τύχες μας με ανιδιοτέλεια, με ηθική, με σκέψη, με όνειρα, με ανθρωπισμό , με στόχο για πνευματική καλλιεργεια και κοινωνική διακοισύνη αλλά βέβαια όλα αυτα θέλουν θυσίες χρόνου και σκέψη οπότε καλύτερα ας χαζέψουμε στο fb καμια γκόμενα, ας κάνουμε κανα σκονάκι ή θα στείλουμε από iphone στους λύτες και ας φαντασιωθούμε πως θα βγάλουμε λεφτά φτιάχνοντας start-upς (αφου εδω μας βοηθάει και το ίδρυμά μας -βλ. Mindspace-) αλλά μη ξεχνατε πως και ο εν λόγω φοιτητής (κρίνοντας από το σχολείο που φόιτησε Κολλέγιο Αθηνων, συμφωνα με το δημοσίευμα) θα είχε κ αυτός κάποιο χρηματικό υπόβαθρο που απ ότι φαίνεται δεν είναι αρκετό και δε γίνεται να θεωρούμε αρκετο..

Μακαρί να αλλάξουμε μυαλά γιατι πια δεν στραβο-αρμενίζουμε μα βουλιάζουμε.

Συλλυπητήρια στους οικείους του
Ντροπή μας
ιστορικός mech-eng
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 1249
Joined: Mon Jun 13, 2011 1:51 pm
Gender: Male

Re: Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Post by ιστορικός mech-eng »

o συλλογισμος ειναι αστοχος απο την αρχη μεχρι το τελος,ξεκινας με τον φοιτητη που αυτοκτονησε ,συνεχιζεις με την αριστερα και φτανεις στο mindspace.

Τα παιδια στο mindspace (παρ ολο που δεν εχω βρεθει σε καμια εκδηλωση/ομιλια που εχει διοργανωθει) απλα προσπαθουν να προωθησουν νεους επαγγελματιες (μεσω δημιουργιας δικιας τους επιχειρησης) και τις ιδεες τους,το κακο που ειναι?
επειδη υπηρξε αυτο το ασχημο περιστατικο θα πρεπει να ακυρωθουν ολες οι επιδειωξεις των ανθρωπων που σπουδαζουν στο εμπ και να τους κατηγορησουμε κιολας οτι δεν νοιαζονται για τους αλλους?
Επισης το οτι κανεις δεν ηξερε τιποτα ειναι αμεσο επακολουθο οτι το θεμα κουκουλωθηκε και βγηκε μετα απο 2 βδομαδες.Που θελεις να ξερουν οι φοιτητες τι γινεται στις εξι η ωρα το πρωι που βρηκαν το συγκεκριμενο ατομο?

ειναι οξυμωρα τα οσα αναφερεις ,προφανως και ειναι περιεργο που βγηκε η ειδηση αυτη μετα απο καιρο ,αλλα το εμπ ειναι ενα ιδρυμα 15000+ φοιτητων που ειναι αδυνατο να γνωριζουν ολοι ολους,συνεπως και να εχει καποιος σοβαρο προβλημα καλειται να το λυσει με τους φιλους/οικογενεια και οχι με το συνολο της πολυτεχνικης κοινοτητας.

συλλυπητηρια στην οικογενεια του παιδιου ,να πουμε και ολα τα υπολοιπα περι προβληματισμων για το ποιοι ειμαστε ,που παμε και τι κανουμε καλυτερα να τα βρει ο καθενας με τον εαυτο του και μετα να τα απαιτησει απο τους αλλους
a_nikos
Praetorian
Praetorian
Posts: 1784
Joined: Thu Oct 25, 2012 2:10 pm
Gender: Male
Location: Athens

Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Post by a_nikos »

Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους λόγους που οδήγησαν ένα νέο άτομο στην αυτοκτονία. Κανείς μας δεν ξέρει τι συνεβαινε στην προσωπική του ζωή, η αυτοκτονία πολύ πιθανόν να μην έχει καμία σχέση με το ΕΜΠ και το ίδρυμα να συνδέθηκε λόγω του ότι έλαβε χώρα εντός της πολυτεχνειουπολης.

Επίσης θα σταθώ σε κάτι που δήλωσε ο Παπαντωνης. Για να πάρεις βοήθεια πρέπει πρώτα να τη ζητήσεις. Δεν ξέρω τι επιπέδου είναι η ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει στο ΕΜΠ. Πιθανολογω ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής δεν είχε ποτέ ζητήσει βοήθεια. Αν είχε, και η υπηρεσία του ΕΜΠ αδιαφορησε ή δεν τον βοήθησε όσο έπρεπε, τότε έχουν μερίδιο ευθύνης.

Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμο σου για την ιδιοτελεια και το πως συνδέεται η αυτοκτονία με τις startups. Οκ εκατοντάδες φοιτητές έχουν όνειρο να δημιουργήσουν τη δικιά τους εταιρία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρνητικό και θεωρω θετικοτατη κάθε προσπάθεια στήριξης της νεανικης επιχειρηματικοτητας από το ΕΜΠ.

Όπως και να έχει συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και ας ευχηθούμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο περιστατικό.




Sent from my LG-D802 using Tapatalk
http://www.travbuddy.com/maps/6761343
navagos
Naval Seeder
Naval Seeder
Posts: 10
Joined: Sat Jun 19, 2010 12:59 pm

Re: Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Post by navagos »

Μα αυτό ακριβώς είναι το προβλημα. Πως παραδεχόμαστε πως καποιο πρόβλημα έχει κάποιος που αυτοκτονεί. Κ εγώ υποστηρίζω πως για κάθε πρόβλημα (ακόμα και για κβάντο αμα στρωθώ και διαβάσω μπορώ να πω μια γνώμη ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ) μπορώ αν προσπαθήσω να βοηθήσω ΓΙΑΤΙ Κ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. κ έτσι μπλέκω την θεωρητική αριστερά που πηγάζει απο την αλλυλεγγυη, τη δικαιοσύνη κτλ και στις μέρες μας εκπροσωπείται από ένα σωρό κουφιοκέφαλους που δεν πραττουν τελοπαντων κατ αυτον τον τρόπο

Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω έναν παραλληλισμό με μια κατάσταση που κάποιιος έιναι αρρωστος και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.
1) τον βλέπω βήχει κ τρέμει , θα τον ρωτήσω αν έχει κάτι αν θέλει κάτι, μπορώ να πάρω μια πρωτοβουλία να του πάω ένα ζεστό τσάι να του δώσω μια κουβέρτα και θα τον συμβουλέψω να πάει και στο γιατρό. Πρωτοβουλίες για να φτιάχνω start-up μπορώ να βοηθήσω όμως κάποιον στ αρχίδια μου ??
2) να πάει να κατευθείαν στο γιατρό, πως θα βγάλουν λεφτα κ αυτοί ..
3) τον γράφω τελείως μιας κ εγώ κάποτε αρ´ωστησα και δε με βοήθησε κανείς οπότε πάλι τ αχίδια μου.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗ ΔΎΝΑΜΗ ΜΑΣ, ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΉ ΜΑς ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΒΙΩΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗς ΔΥΝΑΜΗς ΤΗΣ ΜΑΖΩΝ! .ΣΟΥ ΑΡΚΕΙ ?

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗς ΝΕΑΝΙΚΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗς ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑς 2 Κ 3 ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙς ΑΣΤΟΧΕ. Οπως κ να χει ειναι αλλη κουβέντα κ αυτη τη στιγμη δε συννενοούμαστε ούτε στα βασικά.

ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟς ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟς ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΝΑ.

ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 15000 ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ 2016 ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Κ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.

ΑΜΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΝΑ ΔΩ ΠΟΙΥ ΘΑ ΒΡΕΙς ΠΕΛΑΤΕς.

ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕς ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ FOSS_NTUA.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΩς ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΟ\iΝΟΤΗΤΑ ΜΑς ΣΤΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΜΙΚΡΕΣ Κ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΠΡΑΞΕΙς ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΛΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΜΑς ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΜΑΣ.

Ευχαριστώ κ ετσι είναι ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα.
User avatar
Adamaklas
Praetorian
Praetorian
Posts: 3929
Joined: Mon Nov 22, 2010 4:07 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: Φοιτητής αυτοκτονεί και εμείς start-up ηγόραζον

Post by Adamaklas »

Είδα με μεγάλη μου χαρα το μειλ με την ανακοινωση οτι Ξανα λειτουργεί το Τμημα Ψυχολογικης Υποστηριξης του ΕΜΠ, γραμμένο με προσεγμένη γλώσσα απο επαγγελματία προφανώς. Το επισυνάπτω και εδώ, κατω απο τα πολύ σοφά λόγια του navagos.
Αγαπητέ/ή φοιτητή/φοιτήτρια

Σε ενημερώνω ότι ξεκίνησε πάλι η λειτουργία της υπηρεσίας ψυχολογικής
υποστήριξης για τους φοιτητές του Ιδρύματος.

Αν αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τις προκλήσεις που βιώνεις
σε ακαδημαϊκό ή και σε προσωπικό επίπεδο, μπορείς να επικοινωνήσεις με την
Ειδική Σύμβουλο-Ψυχολόγο. Θα έχεις τη δυνατότητα μέσα από μια σειρά
προσωπικών συναντήσεων, να συζητήσεις και να επεξεργαστείς τις όποιες
δυσκολίες αντιμετωπίζεις. Οι συναντήσεις αυτές έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Κάποιες από τις συνηθέστερες δυσκολίες που συναντούν οι φοιτητές/φοιτήτριες
είναι ενδεικτικά οι παρακάτω :

· Δυσκολίες που σχετίζονται με τις σπουδές, όπως έντονο άγχος
εξετάσεων ή/ και επίδοσης, αδυναμία διαχείρισης χρόνου, δυσκολία στη λήψη
αποφάσεων, δυσκολίες προσαρμογής στη φοιτητική ζωή ή στην πόλη σπουδών

· Δυσκολίες σε επίπεδο σχέσεων και επικοινωνίας, όπως συγκρούσεις
στο οικογενειακό/ φιλικό περιβάλλον, αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης κλπ

· Άλλες προσωπικές δυσκολίες, όπως προβλήματα υγείας, ψυχοσωματικά
προβλήματα, διακυμάνσεις στη διάθεση κλπ

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τον τρόπο
που λειτουργεί μπορείς να επικοινωνήσεις με την Υπεύθυνη του Γραφείου
Διασύνδεσης Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων κα Ε. Πασπαλιάρη ή την
Ειδική Σύμβουλο κα Σ. Νίκα, τηλεφωνικά στο 210-7721089 και στο 210-7722590,
με e-mail στοcareer@central.ntua.gr. Επίσης, μπορείς να βρεις περισσότερες
πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσηςhttp://career.central.
ntua.gr .



Δημήτριος Παπαντώνης

Αναπλήρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσων

και Διοικητικής Μέριμνας
Ολος ο κοσμος, ενα μεγαλο τασακι.

Αλλα δεν γαμιεται :)
stathis wrote: Εχει αδειες ξαπλωστρες πιο κατω,μακρια απο το ηχειο.
Post Reply

Return to “Τα Πολυτεχνειακά”