Θέμα 2: Μελέτη αντίστροφης δυναμικής σε μηχανικό μοντέλο για το ανθρώπινο περπάτημα. Κατά το ανθρώπινο περπάτημα αναπτύσσονται δυνάμεις τόσο ανάμεσα στον άνθρωπο και στο έδαφος όσο και εσωτερικά ανάμεσα στις αρθρώσεις του ανθρώπου.
Οι δυνάμεις αυτές εξαρτώνται από τη φυσιολογία του κάθε ανθρώπου (βάρος, μήκος σκελών) αλλά και από άλλες παραμέτρους όπως είναι ο ιδιαίτερος τρόπος βηματισμού του κάθε ανθρώπου, πιθανοί τραυματισμοί κλπ.
Η γνώση αυτών των δυνάμεων είναι χρήσιμη για την διάγνωση παθήσεων, αλλά και για τον σχεδιασμό εξατομικευμένων προσθετικών μελών.
Η απευθείας μέτρηση των δυνάμεων αυτών δεν είναι πάντα πρακτική: για τον υπολογισμό των εξωτερικών δυνάμεων με το έδαφος χρησιμοποιούνται ειδικές πλάκες, στις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να πατήσει κατά το περπάτημα του, στόχος ο οποίος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα περπατήσει: επομένως η μέτρηση δεν είναι αντιπροσωπευτική του βηματισμού του. Όσον αφορά τις εσωτερικές δυνάμεις, αυτές δεν μετρούνται άμεσα αλλά έμμεσα με χρήση ειδικού εξοπλισμού που προσαρμόζεται γύρω από τους μυς ή τις αρθρώσεις του ανθρώπου, και παράγουν μετρήσεις οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
Η εργασία αυτή θα έχει σκοπό να υπολογιστούν οι δυνάμεις αυτές μέσω της διαδικασίας αντίστροφης δυναμικής, χρησιμοποιώντας αναλυτικό μοντέλο της δυναμικής του δίποδου βηματισμού, με κινηματικά δεδομένα τα οποία έχουν εξαχθεί από σύστημα καμερών [1].
Είσοδοι:
> Κινηματικά δεδομένα που περιγράφουν την κίνηση του ανθρώπου σε 3D χώρο. Αυτά αρχικά θα λαμβάνονται από διαθέσιμες βάσεις δεδομένων [2], ενώ αργότερα με την χρήση πειραματικών δεδομένων που θα ληφθούν στο εργαστήριο.
> Ακόμα, δίνονται δυναμικές εξισώσεις για το 3D μηχανικό μοντέλο του ανθρώπου.
Στόχος:
> Προσαρμογή των παραμέτρων του μοντέλου στον άνθρωπο από τον οποίο έχουν ληφθεί τα κινηματικά δεδομένα (μήκος και βάρος συνδέσμων, συνολικό βάρος και ύψος, κλπ).
> Διαμόρφωση της γεωμετρίας των άκαμπτων πελμάτων [3] του μοντέλου ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη λειτουργία αστραγάλου στο μοντέλο, όπως αυτή περιγράφεται από τα δεδομένα εισόδου.
> Υπολογισμός των γενικευμένων δυνάμεων [4] που ασκούνται στο προσαρμοσμένο μοντέλο, οι οποίες θα οδηγούν στην κίνηση που ορίζεται από τα κινηματικά δεδομένα εισόδου.
> Σύγκριση αποτελεσμάτων μελέτης με τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από το εξειδικευμένο λογισμικό OpenSim [5].
Απαραίτητες δεξιότητες:
> Δυναμική
> Κινηματική
> Προγραμματισμός (Python ή/και C++)
Συνδεσμοι:
[1]
https://github.com/CMU-Perceptual-Computing-Lab/openpose[2]
https://www.nature.com/articles/s41597-019-0124-4[3]
https://ieeexplore.ieee.org/document/897842[4]
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021929008002856[5]
https://simtk.org/projects/opensim